Voor de tweede keer een burn-out: hoe kan dit nu weer gebeuren?

Heb je voor de tweede keer in je leven een burn-out? Een verwarrende en ontmoedigende situatie waarin je mogelijk een gevoel hebt van falen en zelfkritiek. Vraag je jezelf af of je dan niets hebt geleerd van je vorige ervaring? Voel je je schuldig naar je omgeving of schaam je je er voor dat het weer gebeurd is? Misschien ben je ook wel bang geweest voor herhaling, en is die angst nu werkelijkheid geworden.

Hoe kan dat?
En belangrijker: hoe doorbreek je deze cirkel en bereik je wél blijvend herstel?

Laten we eens kijken wat er aan de hand is.

Het herstel van je eerste burn-out

Wat je dacht te hebben aangepakt

Na je eerste burn-out heb je ongetwijfeld uitgerust en waarschijnlijk enkele aanpassingen gemaakt in je leven en/of werk. Je hebt je best gedaan om de stress te verminderen. Je bent bijvoorbeeld minder gaan werken, hebt een betere taakverdeling met je partner gemaakt, of hulp van anderen ingeschakeld. Het voelt alsof er echt verandering is opgetreden.

MAAR… hier zit het addertje onder het gras. Deze aanpassingen hebben geen invloed op de onderliggende oorzaken van jouw burn-out. Jouw gevoeligheid voor stress is niet opgelost en dat maakt de kans op herhaling groot.

 

De onderliggende oorzaak van burn-out ligt in de patronen die, vaak onbewust, je gedrag bepalen.
De sleutel voor blijvend herstel ligt dus in het aanpakken van deze onderliggende patronen.

Mijn ervaring:

Wanneer je niet voldoende aandacht besteedt aan de oorzaken is het risico op een tweede burn-out groot

 

Uitrusten, links en rechts iets aanpassen zodat het allemaal wel weer gaat, en dan weer dóór. Zo deed ik het na mijn burn-outs in 2010 en 2014. Als mensen me vroegen wat ik er nou van had geleerd en wat ik nu anders deed hoorde ik mezelf een verhaal vertellen. Ergens voelde ik wel dat het niet helemaal klopte. En dat het niet helemaal klopte bleek: een 3e burn-out in 2020.

Een tweede burn-out: kans op echte verandering

Dat je nu opnieuw een burn-out hebt is natuurlijk heel naar, maar biedt je ook de kans om nu écht iets te veranderen: patronen te doorbreken die al vroeg in je leven zijn ontstaan en die onbewust jouw gedrag en keuzes sturen.

Deze patronen waren ooit nuttig, maar belemmeren nu je herstelproces. Het is essentieel om ze te onderzoeken, te erkennen en te doorleven.

Voor iedereen ziet het er een beetje anders uit, maar er zijn 3 belangrijke oorzaken te onderscheiden. Bij iedereen met een burn-out spelen er één of meer van deze factoren een rol.

1) de rol die je had in jouw gezin van herkomst

2) de manier waarop je geleerd hebt om te gaan met verliezen en teleurstellingen in je leven

3) of je contact hebt met je verlangens of roeping

 

 

Zet de eerste stap naar blijvend herstel

In het gratis webinar ‘Herstellen van Burn-out’ leg ik je uit hoe deze factoren leiden tot gevoeligheid voor burn-out. Je krijgt inzicht in wat er bij jou speelt en wat je kunt doen om dit te doorbreken en deze keer echt goed te herstellen van je burn-out.