Terugval na burn-out: vermijd deze 5 valkuilen voor een blijvend herstel

De weg naar herstel na burn-out

Een terugval na burn-out komt helaas veel voor. Je bent wat uitgerust, voelt je weer wat energieker en je hebt weer wat meer grip op je leven. Tijdens je herstelproces ga je stap voor stap je taken en verantwoordelijkheden weer oppakken. En daar wordt het spannend. Het is heel fijn om te merken dat je weer wat aankunt. Wees trots op jezelf, maar let wel op: er zijn een aantal aandachtspunten waar je je bewust van mag zijn om terugval te voorkomen.

Terugval na burn-out: de valkuilen

Bij het herstelproces van burn-out liggen verschillende valkuilen op de loer. In deze blog bespreek ik 5 van die valkuilen en geef ik tips om een terugval na burn-out te voorkomen, en succesvol en duurzaam te herstellen.  

Valkuil 1: Perfectionisme en te hoge verwachtingen

Herken je dit? Wil je er alles aan doen om volledig te herstellen, en liefst zo snel mogelijk? Stel je ook in jouw herstelproces hoge eisen aan jezelf en wil je het graag goed doen? Voel je je schuldig naar je omgeving en push je jezelf daardoor net iets te veel? Dit kan leiden tot overbelasting, frustratie en uiteindelijk tot een terugval na burn-out.

 

Tips om terugval na burn-out te voorkomen:

=

Accepteer dat herstel tijd kost. Wees geduldig met jezelf.

=

Oefen met zelfcompassie. Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriendin zou praten.

=

Stel realistische doelen. Wat je ook gaat doen, begin klein en bouw geleidelijk op.

 

Valkuil 2: Signalen van je lichaam negeren

Herken je de signalen van stress en overbelasting die jouw lichaam geeft? Of negeer je ze nog steeds vakkundig, net als in de periode voor je burn-out?

 

Tips:

=

Leer de specifieke signalen van stress van jouw lichaam herkennen. Het kan van alles zijn, van hoofd-, nek- of rugpijn, tot mist in je hoofd, een ontsteking of huilbuien. 

=

Jouw lichaam is het kompas voor de weg van herstel. Het wijst je precies de juiste weg, dus luister er naar!

=

Neem rust wanneer dat nodig is. Uiteindelijk versnel je hiermee jouw herstel.

 

‘Leer jouw lichaam weer te gebruiken als kompas, het wijst je precies de juiste weg.’

 

 

Valkuil 3: Onvoldoende grenzen stellen

Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Zeg je vaak ja tegen een verzoek of een activiteit, terwijl je al moe bent? Dit kan leiden tot extra overprikkeling, te veel stress, energieverlies en een terugval.

 

Tips:

=

Begin met voelen wanneer iets voor jou ‘eigenlijk’ niet meer goed voelt.

=

Neem dit ‘eigenlijk-gevoel’ serieus en accepteer het als jouw grens.

=

Oefen met ‘nee’ zeggen. Je zult ervaren dat het krachtig voelt en makkelijker geaccepteerd wordt dan je denkt.

 

Valkuil 4: Te snel terug willen naar je oude leven

Je bent enthousiast om weer aan de slag te gaan en je leven op te pakken. Je wilt heel graag weer de oude worden. Maar pas op! Te snel terug willen naar je oude leven leidt vaak tot een terugval. Jouw oude patronen zitten jouw herstel nu juist in de weg.

 

Tips:

=

Onderzoek je patronen. Wat heeft ertoe geleid dat je burn-out bent geraakt? Het is verstandig je hierin te laten begeleiden door een coach die ervaring heeft met de onderliggende oorzaken van burn-out.

=

Zorg voor voldoende tijd voor herstel. Houdt regelmatig pauzes.

=

Bouw in je re-integratie schema een herstel-dag in, dus een vrije dag tussen je werkdagen in.

 

Valkuil 5: Onverwachte tegenslagen

Een reorganisatie op je werk, een impactvolle gebeurtenis in je directe omgeving of andere onverwachte gebeurtenissen kunnen je herstelproces beïnvloeden.

 

Tips:

=

Onderzoek jouw hulpbronnen: wie of wat geeft jou een gevoel van veiligheid en support? Dat kunnen mensen zijn, maar ook dieren, een fijne plek waar je graag bent, of bepaalde activiteiten. Het gaat erom dat jij je gevoed en gesteund weet.

=

Vraag hulp, je hoeft dit proces niet alleen te doen.

 

Begeleiding om terugval na burn-out te voorkomen

Herstellen van een burn-out is een proces dat tijd en aandacht kost. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Met de juiste stappen en ondersteuning bouw je aan een leven met meer energie en veerkracht.

Als ervaren burn-out coach kan ik je begeleiden op jouw weg naar herstel. Het is erg prettig om iemand te hebben die begrijpt wat je doormaakt, die jou informatie kan geven, je kan steunen als je het moeilijk hebt, en die jou een spiegel voor houdt om je (onbewuste) patronen te ontdekken en doorbreken. 

Ga jij voor succesvol en blijvend herstel van jouw burn-out?