Zo doorbreek je jouw patroon van te hard werken

Wat te hard werken en je familiesysteem met elkaar te maken hebben 

In een recente sessie met een cliënte kwam zo mooi aan het licht hoe een patroon dat je maar niet kunt doorbreken is ontstaan als antwoord op de dynamiek in jouw familiesysteem. Ik deel het hier graag met je, omdat dit heel veel voorkomt bij mensen die last hebben van stress en/of burn-out klachten. Wie weet herken jij het ook bij jezelf.

Inzicht in het patroon en de achtergrond ervan zijn een eerste stap op weg naar verandering.

Te hard werken en stress

Ze werkt te hard en ze voelt dat ze dit niet heel lang meer gaat volhouden. Maar het lukt niet om het anders te doen.

In de intake heb ik mijn cliënte vragen gesteld over haar gezin van herkomst, oa. ‘Wat was jouw rol in het gezin’? Naar aanleiding van die vragen heeft ze haar vader en zussen gesproken over vroeger. Terwijl ze me wat anekdotes vertelt komt de zin “Ik deed er niet toe” op. Een gevoel dat ze heel diep van binnen zo goed kent.

 

Ik herinner haar aan de vraag waarmee ze bij mij kwam, en kijk haar aan. Ik zie de kwartjes vallen en de tranen rollen.

“Goh, dit heb ik nooit zo met elkaar in verband gebracht”.

Ineens voelt ze hoe ze ongelofelijk hard haar best is gaan doen en heel hard is gaan werken om maar het gevoel te krijgen dat ze er wél toe doet. Ze realiseert zich dat het niet gewerkt heeft, en dat het haar bovendien behoorlijk uitput.

Familieopstelling met poppetjes

In een familieopstelling met poppetjes onderzoeken we de dynamiek in haar gezin van herkomst. Hoe kijken haar ouders naar haar? En hoe kijkt zij naar haar ouders? Staat zij op de juiste plek, de plek van het kind. Het antwoord is nee. ”Maar hoe kom ik hier weg? Ik heb geen idee!”.

Ik nodig haar uit het eens letterlijk te proberen door haar poppetje op een andere positie te plaatsen en te ervaren wat er gebeurt. Haar lichaam reageert direct, ik zie haar ontspannen. Maar ze ervaart ook een ongemakkelijke kwetsbaarheid. De kwetsbaarheid van (de plek van) het kind. Die kwetsbaarheid probeert ze in het dagelijks leven vakkundig te vermijden, bijvoorbeeld door vóór in plaats van in een groep te gaan staan, steeds de verantwoordelijkheid te nemen, etc.

Het is haar uitdaging om zich te gaan verhouden tot het gevoel van onmacht en klein zijn dat ook hoort bij het innemen van haar eigen plek. Die plek waar het kloppend is, waardoor de energie weer zijn natuurlijke stroom kan volgen en zij niet meer zo ontzettend hard haar best hoeft te doen.

Begeleiding bij jouw patroon

Lees je dit nou en denk je ‘dit herken ik wel’, of heb je last van een ander patroon waarvan je niet goed weet waar het mee te maken heeft en hoe je het kunt doorbreken? Ik kan je helpen om hier meer inzicht in te krijgen en verandering in aan te brengen.

Je kunt bij mij een sessie of een familieopstelling boeken. Je mag natuurlijk altijd eerst even contact met me opnemen om jouw vraag te bespreken.

familieopstellingen Utrecht