Hoe herstel ik zo snel mogelijk van mijn burn-out?
Een vraag die ik heel vaak krijg. Als je een burn-out hebt wil je vaak niets liever dan zo snel mogelijk herstellen en weer aan het werk kunnen. Je voelt je zwak, herkent jezelf niet meer en wilt er alles aan doen om van je burn-out af te komen. In dit blog vertel ik je meer over de beste manier om te herstellen van een burn-out, wat je kan verwachten, wat er belangrijk is om te doen (of juist niet te doen), en waarom dit proces tijd nodig heeft.
Om beter te begrijpen wat er nodig is om van je burn-out te herstellen is het belangrijk wat meer te weten over wat een burn-out nou eigenlijk precies is.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is een uitputting op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Het omvat dus eigenlijk je hele systeem. Je kunt een scala aan klachten ervaren, zoals
Lichamelijke klachten
grote vermoeidheid, hoge hartslag, druk op je borst, duizeligheid, ontstekingen, spierpijn, rug- /schouderklachten
Mentale klachten
vergeetachtigheid, veel piekeren en twijfelen, concentratieproblemen
Emotionele klachten
prikkelbaar zijn, huilbuien, angst/paniekaanvallen, gevoel van leegte
Je hebt niet of onvoldoende geluisterd naar de signalen die je lichaam je wellicht heeft gegeven. Je zenuwstelsel en hormonale stelsel zijn volledig ontregeld geraakt en nu heeft je lichaam je een duidelijk stop signaal gegeven.
Een burn out kan je heel plotseling overvallen, maar achteraf gezien zijn de klachten er al heel lang, soms zelfs al jaren. Je bent langdurig overbelast geweest. Daar moet je stapje voor stapje van herstellen.
Fases in herstel van een burn-out
Het traject van herstel van een burn-out kent verschillende fases
Herstel van burn out – de eerste fase
In de eerste fase van herstel van burn-out is het belangrijk dat je de tijd neemt om uit te rusten. Daarnaast is het voor het verdere herstelproces belangrijk om goed contact met je lichaam te hebben en te kunnen voelen hoe je weer kunt opladen. Veel mensen met een burn-out zijn het contact met hun lichaam verloren en leven voornamelijk in hun hoofd.
Dit kun je doen om uit te rusten en het contact met je lichaam weer te herstellen:
- rustig bewegen, bv. wandelen, yin yoga
- ademhalingsoefeningen, meditatie/mindfulness oefeningen
- ontspanningsmassage
- gezonde voeding eten en alcohol vermijden
- ritme in je dag aanbrengen en een ritueel om de dag rustig af te bouwen
Inzicht en acceptatie
Een burn-out coach kan je begeleiden tijdens deze eerste fase van herstel en je ondersteunen wanneer je het moeilijk hebt. Het is erg prettig om iemand te hebben die begrijpt wat je doormaakt en die jou informatie kan geven over burn-out die bijdraagt aan een beter begrip over wat je ervaart. Hierdoor kun je beter accepteren dat je een burn-out hebt, en dat is al een hele belangrijke stap op weg naar je herstel. Je kunt er daardoor ook meer in ontspannen, ondanks de stress die je ervaart.
Herstel van burn out – de tweede fase
Met alleen uitrusten en een gezond leefpatroon volgen ben je er nog niet. Als je weer een beetje energie hebt bijgetankt en het contact met je lichaam weer wat is hersteld is het tijd voor de volgende fase. Het is belangrijk om te gaan kijken naar de de onderliggende oorzaken, met andere woorden de factoren die gemaakt hebben dat je in een burn-out bent beland.
“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”
Je oude patronen blijken nu in de weg te zitten. Om niet weer in dezelfde valkuilen te stappen als je weer wat bent opgekrabbeld is het belangrijk om jouw dieperliggende patronen aan te kijken en te onderzoeken. Het is niet zo makkelijk dit proces in je eentje aan te gaan. Het is behulpzaam om je hierin te laten begeleiden door een ervaren burn-out coach.
Onderliggende oorzaken
Factoren die een belangrijke rol spelen in het ontstaan van een burn-out zijn:
De manier van omgaan met verlies
De manier waarop je geleerd hebt om te gaan met verliezen en teleurstellingen in je leven vormt een belangrijk patroon: “….. en weer door!” is zo’n patroon dat jouw energietoevoer op den duur blokkeert.
De rol in je gezin van herkomst
De rol die jij had in je gezin van herkomst kan bijvoorbeeld zijn het brave meisje/jongetje (moeten) zijn en het iedereen naar zijn zin maken. Goed voor jezelf zorgen is dan soms moeilijk.
Contact met je verlangens
De mate waarin je contact hebt met je echte verlangens is van invloed op jouw energieniveau. Volg je echt je hart of doe je vooral wat je hoofd heeft bedacht?
Waarom zo snel mogelijk willen herstellen van een burn-out niet werkt
Nu je wat meer weet over burn-out en wat er belangrijk is voor herstel kun je waarschijnlijk beter begrijpen waarom “zo snel mogelijk de oude willen worden” niet werkt.
“Zo snel mogelijk” werkt juist tegen je. Het patroon van ‘efficiëntie’, ‘het er alles aan willen doen’ en ‘zo snel mogelijk weer door’ ken je maar al te goed waarschijnlijk…. dat is precies waarom je in een burn-out beland bent. De processen die ik hierboven beschreef kosten gewoon echt tijd, er is geen quick fix.
En dan het “de oude worden”; ik gun je dat je juist niet de oude wordt, maar een nieuwe, ruimere versie van jezelf (je 2.0 versie), waarbij je
- meer rust in je hoofd en lijf ervaart
- meer energie hebt
- beter keuzes kan maken en grenzen stellen
- datgene doet waar jouw vuurtje echt van gaat branden
Hoe lang duurt herstel van een burn-out?
Hoe lang het duurt voor je helemaal hersteld bent van een burn-out is van persoon tot persoon verschillend en afhankelijk van diverse factoren, maar je moet denken aan enkele maanden tot een jaar (soms ook langer). Het herstel zal geleidelijk gaan, en ook met vallen en opstaan. Als je weer wat dingen kunt ondernemen zul je vaak toch weer wat over je grenzen gaan. Dat is helemaal niet erg, dat hoort bij het proces. Je leert juist je grenzen te voelen en er naar te luisteren, en precies dát gaat je in de toekomst erg helpen.
Ga voor duurzaam herstel van je burn-out
Met bovenstaande stap voor stap aanpak waarbij er aandacht is voor alle aspecten van jou (hoofd, hart en lijf) én de onderliggende oorzaken kun je blijvend herstellen van een burn-out en een nieuwe burn-out in de toekomst voorkomen.
Je hebt dan geleerd om je lichaam weer te gebruiken als kompas voor wat goed en kloppend is voor jou en je kunt de veiligheid en stevigheid in jezelf ervaren in plaats van dit uit de buitenwereld te moeten halen. Ga dus voor duurzaam herstel van je burn-out en gun jezelf jouw 2.0 versie!
Begeleiding bij herstel van jouw burn-out
In een burn-out coachings traject leer ik je om stevig jouw eigen plek in te nemen, betekenis te kunnen ervaren in dat wat er op je pad is gekomen en kom je weer in contact te staan met jouw vuurtje. Hierdoor gaat de energie in jou weer stromen. Je voelt gaandeweg meer balans, levenskracht en moeiteloosheid in je leven.
Mijn verhaal over herstel van burn-out
Als je niet voldoende aandacht besteedt aan de oorzaken is het risico op een tweede burn-out groot. En dat weet ik uit ervaring, ik heb zelfs drie keer een burn-out gehad. Alle onderliggende thema’s ken ik zelf. Pas toen ik die, tijdens mijn derde burn-out, écht ging aankijken en doorleven ontstond er een grote verandering, ook in mijn werk. Ik ontdekte waar mijn vuurtje van gaat branden: het begeleiden van mensen met een burn-out op hun weg naar duurzaam herstel.