Mag het mislukken?

De IT-technische kant van het ondernemerschap ligt het verst buiten mijn comfortzone. Te weinig kennis/ervaring, koudwatervrees, klikangst, onzekerheid, etc.  Maar je moet wát als ZZP-er.

Het maken van een nieuwsbrief, en vooral uitzoeken hoe zo’n mailingsysteem werkt stond al maanden op mijn to-do lijstje. Ik had er ook allerlei gedachten over die het er niet aantrekkelijker op maakten om er aan te beginnen:
“Waarom heb je dit nou nog steeds niet gedaan?! (mijn innerlijke drammer),
“Je bent ook echt zóó onhandig in dit soort dingen” (mijn innerlijke criticus),
“Het moet wel mooi worden dus je kan er beter een expert voor vragen” (de perfectionist in mij), etc.

Deze week was ik er onder invloed van die ‘drammer’ toch aan begonnen, en (uiteraard) zaten er direct dingen tegen. Ik had toevallig een lieve collega-onderneemster/coach aan de telefoon en zij vertelde me dat ze het ook ooit eens had geprobeerd met dat systeem en het na vele uren had opgegeven omdat het niet lukte.

En dat was de sleutel voor mij: de gedachte dat het ook gewoon mocht mislukken. De perfectionist in mij werd meteen buiten spel gezet en er kwam ruimte voor het spelende meisje. Toen mislukken ook een mogelijke  uitkomst mocht zijn kwam er direct ontspanning en werd het een leuk proces: databestand importeren en tags maken (check!), lay-out opmaken (check!), systeem testen… ai, daar zat nog een behoorlijke hobbel waar ik nog even extra werd uitgedaagd met een of ander authenticatie-proces van mijn domeinnaam dat bijna op heus programmeerwerk begon te lijken. Ik begon te voelen dat als het uiteindelijk niet zou lukken, ik hier in ieder geval persoonlijk van zou groeien als ondernemer.

En voilà… het werkte. Er kwam zó’n boost van energie en trots los. Mijn dochter: ‘Mam, je glimt!’ 😊 Ja inderdaad…

Ik had ooit al eens gemerkt dat ik het beste functioneer als ik de lat voor mezelf op 80% leg, dan maakt de perfectionist wat ruimte voor het spelende en creatieve meisje. Nu weet ik dat de gedachte dat het ook gewoon een keer mag mislukken me nog veel verder brengt.